In de jaren dertig was de samenstelling van de gemeente in Amsterdam heel anders dan tegenwoordig. Er bestond al een kleine gemeente die huiskamerbijeenkomsten hield. In die tijd kwamen er veel Surinamers naar Nederland om er te studeren of de studie te voltooien. Voorts kwamen de gepensioneerde ambtenaren naar Nederland, de z.g. nette heren. De gemeente groeide en men moest uitzien naar een grotere ruimte. Na de oorlog kwamen er veel Surinamers naar Nederland om hier te werken.
Begin zestig werd een pand aan de Sarphatikade gekocht. De kamer-en-suite werd gebruikt als vergaderruimte. De koster woonde op de bovenverdieping en de overige kamers werden verhuurd aan surinaamse studenten. In de kelder schiep men een ontmoetingsruimte, hier werd ook catechisatie gegeven. Het huis werd bekend als het ‘Herrnhuttershuis'.
De Emanuëlkerk
In 1969 moest naar een grotere ruimte worden uitgezien en werd de kerk van de Pinkstergemeente in de Kerkstraat no. 342-344 aangekocht. Het was een ietwat verborgen kerkje, dat op een schuilkerk leek. Een kerkzaal letterlijk tussen woningen ingebouwd met achterhuis. Ooit gebouwd door de Pinkstergemeente in Nederland. Dat was hun allereerste kerkje met daaraan verbonden een centrumpje voor opleiding van voorgangers en andere werkers, maar is later opgegeven. Vanaf 1990 groeide onze gemeente jaarlijks gemiddeld met vijf procent en zienderogen werd ons kerkje te klein, zodat we steeds weer moesten uitwijken naar grotere kerkgebouwen. Voor bepaalde evenementen zoals belijdenis, begrafenis en huwelijk werd een groot kerkgebouw gehuurd omdat de eigen kerk dan te klein was om alle belangstellenden te ontvangen. Een te vaak terugkerend ongemak, dat ertoe deed besluiten naar een ruimere en beter centrum om te zien. Wij vonden dit in de koningskerk
De Koningskerk
De Koningskerk is het huis van de Evangelische Broedergemeente Amsterdam en Flevoland. Het kerkgebouw werd in opdracht van de Gereformeerde Gemeente in 1954 gebouwd, onder de architectuur van C.Trappenburg en W.van der Kuile. Aangrenzend aan de kerk zijn ook een predikantenwoning en een woning voor de beheerder gebouwd.
Het gebouw was door deze gemeente in gebruik van 1956 tot en met 1994. Op 4 december 1994 is de kerk gekocht door de Evangelische Broedergemeente Amsterdam. Na een ingrijpende verbouwing werd de kerk feestelijk geopend op 10 september 1995. De E.B.G. is sinds 1 juni 1995 gevestigd in het kerkcomplex de Koningskerk, dat vroeger bezit was van de Gereformeerde Kerk Watergraafsmeer. Het gehele gebouw is rolstoel-toegankelijk en er is een speciaal toilet voor gehandicapten.