Alles wat u doet, moet u met liefde doen.

1 Kor. 16:14

De Evangelische Broedergemeente Amsterdam-Stad en Flevoland is een overwegend migranten gemeente, die midden in de Amsterdamse samenleving staat. Wij zijn een protestantse gemeente in de traditie van de Hernhutters, die van oorsprong uit Tsjechië afkomstig zijn. Kenmerkend voor de EBGA-Stad en Flevoland is dat wij een geheel eigen stijl ontwikkeld hebben ten aanzien van geestelijk leven, sociale zorg, educatie en ontspanning. Naast diepzinnige, bemoedigende kerkdiensten is er ruimte voor persoonlijke ontmoetingen in een ongedwongen sfeer. Wie behoefte heeft aan ontmoetingen binnen een geloofswereld van de ANITRI (Hernhutter) wordt van harte uitgenodigd om onze kerkdiensten bij te wonen. Elke zondag is er een kerkdienst die aanvangt om 10.30 uur.

Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie of thee. Het gehele gebouw is rolstoel-toegankelijk en er is een speciaal toilet voor gehandicapten.

De kerkzaal met zittende mensen kerkgebouw in amsterdam een jongen en een meisje De witte kerkzaal

Wij geloven in een eeuwige leven

Elke uitvaart draagt deze boodschap uit. Wanneer wij om een geliefd mens treuren, getuigt de kerkdienst van de hoop op het eeuwige leven. De gezangen, de gebeden en de preek willen u helpen met uw verdriet en uw vragen, zodat u niet alleen staat.

Wij geloven dat alle mensen op Gods genade mogen rekenen, als zij voor Hem rekenschap afleggen over hun leven

uitvaart William Watson
De uitvaart van Broeder William Frederik Watson, ook bekend als Pa Watti, op maandag 20 juni 2011

Wat u moet weten

  • Komt iemand in uw familie te overlijden, dan geeft u dit zo spoedig mogelijk door aan de kerk (telefoon 020-694 28 88).
  • Dag en tijdstip voor de uitvaartdienst moeten altijd in overleg met de predikanten worden vastgesteld. Alleen dan is het zeker dat zij op het afgesproken tijdstip beschikbaar zijn. Het is erg belangrijk dat u hiermee ook rekening houdt tijdens uw gesprek met de uitvaartondernemer.
  • De EBG-Stad en Flevoland heeft twee predikanten. U kunt uw voorkeur opgeven, maar uiteindelijk beslissen de predikanten onderling wie de uitvaardienst zal leiden. Dit houdt verband met de onderling afgesproken werkverdeling.
  • De EBG-Stad en Flevoland heeft een eigen aflegvereniging met de naam Jozef, die de laatste zorg aan de overledenen verricht in de geest van de EBG. Wij geven als gemeente de voorkeur aan onze eigen vereniging.
  • In het uitvaartcentrum dient, voorafgaand aan de begrafenis,  afscheid genomen te worden van de overledene. In de Koningskerk  is daarvoor geen passende ruimte beschikbaar.
  • Het condoleren na de uitvaart kan in één van de zalen van de Koningskerk plaatsvinden. U dient zich wel aan de afgesproken tijdsduur te houden. Het gebruik van sterke alcoholische dranken is niet toegestaan in de Koningskerk.

Lid van de kerk

De EBGA-Stad en Flevoland begraaft op de eerste plaats haar eigen leden. Het lidmaatschap houdt in dat u ingeschreven bent in de EBGA en Flevoland en dat u tevens contributie betaalt.

Wie in de EBG in Suriname was gedoopt of bevestigd, maar zich hier niet heeft ingeschreven, is geen lid van de EBGA-Stad en Flevoland.

Bij het aanvragen van uitvaartdiensten voor overledenen die geen lid van de EBGA-Stad en Flevoland zijn geweest, beslissen de voorgangers over het plaatsvinden van de uitvaartdienst.

Kosten

Is de overledene tijdens zijn leven contribuerende lid van de EBGA-Stad en Flevoland geweest, dan zijn er geen kosten verbonden aan de diensten van de voorganger. Is de overledene echter geen contribuerende lid, dan worden wel kosten in rekening gebracht. Informatie over de actuele kosten kunt u verkrijgen via het kerkkantoor.

Voor het gebruik van de kerkzaal of andere zalen binnen het kerkcentrum wordt ook kosten in rekening gebracht. In dit geval maakt het niet uit of de overledene wel of geen contribuerende lid is. Zie voor meer informatie de zalenverhuurpagina.

Troostdienst

Enkele weken na de begrafenis kan een troostdienst voor de nabestaanden van contribuerende leden plaatsvinden. De troostdienst moet vroegtijdig worden aangevraagd. Hij vindt plaats op de door de kerk te bepalen datum en tijdstip. Daarbij kunnen meerdere overledenen tegelijk herdacht worden.

Pasen

Op paasmorgen worden in de opstandingsliturgie allen met naam genoemd, die door de EBGA-Stad en Flevoland in de periode van Pasen tot Pasen begraven of gecremeerd zijn.

Herdenken

Het is bij de EBGA-Stad en Flevoland niet gebruikelijk om overledenen op hun verjaardag of een jaar na hun begrafenis te herdenken.

kruisDe Christus zei:
Ik ben de opstanding en het leven,
Wie in mij gelooft zal leven,
ook wanneer hij sterft.

(Johannes 11, 25)

Wij gaan trouwen!

U hebt samen besloten te trouwen. Hartelijk gefeliciteerd!
We hopen dat uw trouwdag voor u een onvergetelijke dag wordt.

trouwfoto1

Wat u moet weten

Als u wilt trouwen, neemt u zo spoedig mogelijk contact met ons op. Download de aanvraagformulier voor huwelijksinzegening, vul het zo volledig mogelijk in en neem deze mee naar het spreekuur (woensdag van17:00 - 18:30 uur of Vrijdag van 11:00 - 13:00 uur). Hier maakt u de nodige afspraken over de daarop volgende stappen (trouwgesprek, huwelijkscatechese, wensen voor de dienst)

De aanvraagprocedure

Een huwelijksinzegening moet u tenminste 3 maanden vooraf aanvragen. Nog beter is het als u eerst bij ons langskomt en daarna naar het gemeentehuis gaat. Indien u ook bij ons een zaal wilt huren voor uw receptie, is het goed dit ook 3 maanden vantevoren te regelen.

Trouwgesprek

Aan de huwelijksinzegening gaat een gesprek vooraf van het bruidspaar met de voorganger voor een nadere kennismaking en om over de inhoud van de dienst te praten. Natuurlijk mag u met voorstellen voor bijbelteksten en/of liederen komen. Gaarne, deze ruim vooraf uitzoeken. In de regel vindt dit trouwgesprek één maand voor de feitelijke trouwdatum plaats.

Huwelijkscatechese

In de regel één keer per jaar bieden wij een huwelijkscatechese van drie avonden aan. Hierin kunt u samen met andere aanstaande huwelijksparen in gesprek komen over de manier hoe christenen in onze tijd als man en vrouw in een duurzame en gelijkwaardige relatie samen kunnen leven.

Vaststelling dag en tijdstip

Dag en tijdstip voor dienst moeten altijd in overleg met de predikanten worden vastgesteld. Alleen dan is het zeker dat zij op het afgesproken tijdstip ter uwer beschikking staan. Maakt u vooraf geen vaste afspraken met derden!

Inzegening thuis of andere locatie

Indien u wenst om uw huwelijk thuis of op een andere gepaste locatie te laten inzegenen, dan is dat alleen mogelijk na vooraf overleg met de voorganger. Hiervoor gelden tevens verschillende tarieven die gerelateerd zijn aan het feit dat een of beide partners contribuerend lid van de gemeente zijn.  Voor informatie over deze verschillende tarieven kunt u terecht op het kerkkantoor.

Kosten huwelijksdienst in de kerk

De kosten voor een huwelijksdienst in de kerk is gerelateerd aan het feit dat één of beide partners wel of geen contribuerende lid van de gemeente zijn. Voor vrijwilligers van onze gemeente geldt een gereduceerde tarief bij een huwelijksinzegening in de kerk. Voor de actuele tarieven kunt u het beste contact opnemen met het kerkkantoor.

Betalingstermijn

De kosten moeten uiterlijk zes weken vóór de huwelijksvoltrekking voldaan zijn. In de dienst wordt, zoals gebruikelijk in elke dienst, een gave ingezameld voor de Evangelische Broedergemeente Amsterdam-Stad en flevoland. Voor meer informatie kunt u terecht op het kerkkantoor.

U kunt uw kind aanmelden voor de doop via de aanvraagformulier. Dit formulier moet u samen met uw handkaart (bewijs van inschrijving) en de handkaarten van de peten, meenemen naar het spreekuur: woensdag 17.00 – 18.30 uur en vrijdag 11.00 – 13.00 uur.

De doopfont in de Koningskerk

Wat u moet weten?

Om uw kind te kunnen dopen moet één van de ouders belijdenis hebben afgelegd. (uitzonderingen zijn mogelijk). Ook van de ouders verwachten wij dat zij bij zijn met het betalen van de kerkelijke bijdrage. De kerkelijke bijdrage is minimaal € 15,00 per persoon per maand. Vóór de doop moet de kerkelijk bijdrage in orde zijn.

Doopgetuigen of peten

Een dopeling mag maximaal vijf peten hebben. De peten moeten belijdend- en betalend lid zijn van een christelijke kerk. Dat betekent dat ze belijdenis (of vormsel bij de Roomskatholieke Kerk) hebben afgelegd en bij zijn met het betalen van de kerkelijke bijdrage.

Doopcatechese

Voor de doop voert de dominee een aantal gesprekken met de dopeling (kinderen vanaf 6 jaar mogen deelnemen aan het gesprek), ouders en peten. Daarin worden o.a. de achtergronden en de betekenis van de doop besproken. De doopcatechese omvat 3 avonden en is verplicht voor ouders en peten.

Een kind word gedooptEen kind wordt geboren, een nieuw leven begint. Een bijzondere ervaring. Een wonder dat ons raakt. Een geschenk van God, dat ons leven verandert. Met de doop leggen mensen hun vreugde over het nieuwe leven, maar ook hun angsten en twijfels in de handen van God. Zij vertrouwen erop dat de liefde van God hun kind een leven lang zal begeleiden.

Deze liefde is voor hen het belangrijkste dat zij hun kind op de levensweg mee kunnen leven

Doop bij jongeren en volwassenen

Ook jongeren of volwassenen vragen om de doop. Zij hebben de zelfde redenen: zij zoeken naar een passende invulling van hun dagelijks leven die bij hen past. Zij verlangen naar liefde en barmhartigheid, hoop en vertrouwen in de toekomst, vergeving, verzoening en troost. Deze zaken zijn in het dagelijks leven niet rechtstreeks zichtbaar of beschikbaar. Wij kunnen ze ontvangen uit de handen van God.

jongerendoop

De belofte

De doop kan niet voorkomen dat we in ons leven met zorgen en ellende te maken krijgen. Echter, in de doop ontvangen we de belofte, dat wij gedragen worden door de liefde van God, wat er ook gebeurt. Deze belofte blijft het hele leven lang overeind.

De doopdienst

In de doopdienst van de EBG neemt de bijeengekomen gemeente het gezin van de dopeling en de dopeling zelf in haar midden op. In het gesprek tussen voorganger en gemeente herinneren zij elkaar aan de grondslagen van de doop.

Naast de woorden uit de evangelie van Mattheüs (Mattheüs 28, 18-20) waren van begin af de woorden van de apostel Paulus van groot belang. Zij verbinden de doop op een bijzondere manier met de mens Jezus Christus: met zijn aardse leven dat eindigde aan het kruis en met zijn nieuw leven dat met de opstanding begint.

Weet u niet dat wij die gedoopt zijn in Christus Jezus, zijn gedoopt in zijn dood? We zijn door de doop in zijn dood met hem begraven om, zoals Christus door de macht van de Vader uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden. Als wij delen in zijn dood, zullen wij ook delen in zijn opstanding.

(Romeinen 6, 3-5)

De kerkzaal ebg zeist De Broedergemeente "gelooft aan Gods belofte voor het huwelijk, dat Hij zelf man en vrouw samenvoegt tot een verbond, dat verankerd is in de liefde van Christus"(Kerkorde, § 1604,2). Dit verbond wordt in de kerk ingezegend. Man en vrouw beloven elkaar liefde, trouw en wederzijdse verantwoordelijkheid. Zij doen dat voor God en de mensen, wetende dat ze hiervoor Gods genade nodig zullen hebben. Dan ontvangen ze Gods zegen voor hun verbond.

De Liturgie

De liturgie is eenvoudig. Eerst worden de vragen aan het paar gesteld. Deze berusten zoals in andere kerken op Efeze 5. Zij zijn echter steeds aan de tijd aangepast. Tegenwoordig wordt meestal dezelfde vraag aan bruidegom en bruid gesteld. Gaarne zingt de gemeente dan het vers van J. C. Nehring:
Bind tezamen hart aan hart,
één te zijn in vreugd en smart.
Heer, knoop zelf door uwe hand
de gewijde huwelijksband.

Daarna knielt het paar voor het gebed en de Oude Testament zegen neer. Een huwelijksbijbel wordt met een toepasselijk woord overhandigd.

Aanvraag huwelijksinzegening

Als u wilt trouwen, neemt u zo spoedig mogelijk contact met het kerkkantoor op. Download de aanvraagformulier voor huwelijksinzegening, vul het zo volledig mogelijk in en neem deze mee naar het spreekuur (woensdag van 17:00 - 18:30 uur of Vrijdag van 11:00 - 13:00 uur). Hier maakt u de nodige afspraken over de daarop volgende stappen (trouwgesprek, huwelijkscatechese, wensen voor de dienst). Zie voor meer informatie.

Kerstbode
Nr.4, dec. 2023 - mrt. 2024

kerstbode2023

collecte knop
kerkelijkebijdrage
giftenergierekening

Herfstbode
Nr.3, sept. - nov. 2023

Herfstbode2023

Zomerbode
Nr.2, juni - augustus 2023

zomerbode2023

bezoek ons ook op facebook

Archief Kerkbode

Kerstbode
Nr.4, dec. 2022 - mrt. 2023

kerstbode2022


Herfstbode
Nr.3, sept. - nov. 2022

herfstbode2022


Zomerbode
Nr.2, mei - september 2022

zomerbode2022