Alles wat u doet, moet u met liefde doen.

1 Kor. 16:14

De Evangelische Broedergemeente Amsterdam-Stad en Flevoland is een overwegend migranten gemeente, die midden in de Amsterdamse samenleving staat. Wij zijn een protestantse gemeente in de traditie van de Hernhutters, die van oorsprong uit Tsjechië afkomstig zijn. Kenmerkend voor de EBGA-Stad en Flevoland is dat wij een geheel eigen stijl ontwikkeld hebben ten aanzien van geestelijk leven, sociale zorg, educatie en ontspanning. Naast diepzinnige, bemoedigende kerkdiensten is er ruimte voor persoonlijke ontmoetingen in een ongedwongen sfeer. Wie behoefte heeft aan ontmoetingen binnen een geloofswereld van de ANITRI (Hernhutter) wordt van harte uitgenodigd om onze kerkdiensten bij te wonen. Elke zondag is er een kerkdienst die aanvangt om 10.30 uur.

Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie of thee. Het gehele gebouw is rolstoel-toegankelijk en er is een speciaal toilet voor gehandicapten.

De kerkzaal met zittende mensen kerkgebouw in amsterdam een jongen en een meisje De witte kerkzaal

De witte kerkzaal van de Koningskerk

  • 4 december 1994: de Koningskerk wordt aangekocht door de Evangelische Broedergemeente Amsterdam.
  • 10 september 1995: het kerkgebouw wordt , na een grondige verbouwing, tijdens een feestelijke dienst in gebruik genomen.
  • 11 september 2005: feestelijke dankdienst vanwege het tweede lustrum.

Inmiddels hebben wij het 3e lustrum gevierd met een feestelijke dienst. Weer een moment van diepe dankbaarheid aan onze Heer, maar ook een moment van herinnering, herinnering aan de eerste kennismaking met het gebouw, herinnering aan de spanning toen de Oudstenraad en haar adviseurs druk aan het rekenen waren of we als gemeente een dergelijke aankoop wel zouden kunnen betalen. Maar ook een herinnering aan de trots die we voelden toen we op 10 september 1995 tijdens een feestelijke dienst de kerk in gebruik namen.

Het reservefonds

Hoewel we ons verzekerd wisten van de zegen van de Heer en dus vol vertrouwen ons snel thuis voelden in ons nieuwe kerkgebouw, leek het niet overbodig om een reservefonds te vormen, een soort noodfonds voor als de gemeente eens een keer de maandelijkse hypotheeklasten niet zou kunnen opbrengen. Vanaf het begin bleken gemeenteleden en vrienden van de gemeente het daarmee eens en met een eenmalige of maandelijkse bijdrage, steunden zij dit reservefonds. En zo ontstond “Vrienden van de Koningskerk”.

De oprichting

Inmiddels heeft “Vrienden van de Koningskerk’ een solide juridische basis gekregen, met statuten en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Op 11 maart 2010 is namelijk opgericht de “Vereniging Vrienden van de Koningskerk Amsterdam & Flevoland”.

Het bestuur

Het bestuur bestaat uit de volgende personen:

  • Mevrouw C. Sordam-Laing
  • De heer M. Kensenhuis
  • Mevrouw H.J.M. Polanen-van Hedel
  • De heer R. McGill (penningmeester)

Meld u aan als vriend van de Koningskerk

Wij roepen iedereen die om welke reden ook, de Koningskerk en/of de Evangelische Broedergemeente Amsterdam & Flevoland een warm hart toedraagt op, ons met een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige bijdrage te steunen. Zodra u het bedrag heeft overgemaakt naar rekeningnr. NL54 ABNA 089 74 39 902 t.n.v. Vereniging Vrienden van de Koningskerk Amsterdam & Flevoland, mag u zich al Vriend noemen.

Aan het eind van ieder jaar ontvangt u een overzicht van de ontwikkeling van de rekening over het afgelopen jaar.

Contact

Voor nadere inlichtingen kunt u zich altijd wenden tot mevrouw C. Sordam-Laing of tot één van de bestuursleden.

Vereniging Vrienden van de Koningskerk
Anielewiczsingel 34
1069 NE Amsterdam

Telefoonummer: 020 - 617 11 51
Emailadres:

Het orgel is in 1960 gebouwd door de orgelmaker Mense Ruiter te Groningen (de oprichter van het huidige bedrijf Mense Ruiter Orgelmakers BV) en onder advies van Adriaan C. Schuurman, destijds cantor-organist te den Haag. Het instrument is gemaakt volgens de toen gangbare principes van de zgn. “neobarok”, maar heeft een mildere klank.

OrgelKoningskerk

Destijds zag men dat als “eigenzinnig”, terwijl dit nu wordt gewaardeerd. Wat betreft het frontontwerp was er met de architect van de kerk een groot meningsverschil. De architect ontwierp een front waarin geen pijpen zichtbaar waren, hetgeen voor Mense Ruiter onaanvaardbaar was. Hij ontwierp zelf een front en sloot met de architect een compromis dat deze, mocht dit later toch niet mooi bevonden worden, het dan mocht veranderen. Dit bleek niet nodig.

De orgel van de koningskerk in 2010

De witte kerkzaal Deze kerk is ontworpen door W. van de Kuilen en C. Trappenburg en werd in 1956 in gebruik genomen. Opdrachtgever was de Gereformeerde Kerk van de Watergraafsmeer. Het complex omvat drie onderdelen: het kerkgebouw, een pastorie en een verbindingsvleugel met dienstgebouw. De gebouwen liggen in een plantsoen. De bouwmassa wordt gedomineerd door de rechthoekige kerkzaal met aan de langsgevels een glas-in-betonstructuur en de ijle 28 meter hoge klokkentoren. De toren is opgebouwd uit een met baksteen beklede betonconstructie.

Het complex wordt gekenmerkt door een afwisseling van open en gesloten delen. De kerkzaal is berekend op 800 zitplaatsen. De glas-in-betonramen hebben figuratieve voorstellingen, die verwijzen naar het Bijbelboek Openbaringen.

De kerkzaal

De witte kerkzaal van de KoningskerkHet kerkcentrum bestaat uit een kerkzaal, volgens de Hernhuttertraditie geheel in wit uitgevoerd, plus een aantal kleinere zalen en een professionele keuken. Er is ook de mogelijkheid om de zalen te huren. Zie ook de zalenverhuurpagina voor meer informatie. De beide wanden van de kerkzaal bestaan uit beton met daarin afbeeldingen in glas en is zeer uniek, omdat deze techniek heel erg zeldzaam in Nederland is. De ramen zijn ontworpen door kunstenaar B. Hendriks. In het interieur staan op het podium de preekstoel en doopvont, beide van beton.

 

Figuratie glas in beton

In de beide zijwanden van de kerk zijn een tweetal visioenen uit het Boek der Openbaringen weergegeven. Hieronder staan een aantal afbeeldingen van de muren met de figuratie om een indruk te geven.

Rechtermuur

De glas-in-beton figuratie in de zuidoostelijke wand onderstreept de naam van het kerkgebouw. Het visioen van Christus, de Koning der koningen, uit Openbaring 19 is daar uitgebeeld. De ruiter; op zijn hoofd de opeengestapelde koningskronen, als in een overmaat van almacht. Met een niet falende zekerheid stoot Hij met zijn lans de laatste der zeven koppen van de draak neer. De hevige strijd wordt nog nader aangeduid door de vlammende ogen en door Het zwaard, dat uit zijn mond komt.

Linkermuur

In de andere zijwand is een engel afgebeeld, naar het visioen uit Openbaring 14, die het eeuwig Evangelie uit de hemel (men lette toen op de zon) naar de aarde brengt. Als symbool van het Evangelie, dat hij met luider stem verkondigd, heeft hij een boekrol in de hand. Zo wijst hij naar het viertal Evangelisten, die de boodschap van de Christus opgetekend hebben voor de kerk van alle eeuwen. Daarbij is de oud christelijke symboliek, die de Evangelisten als; de leeuw, de jongeling, het rund en de adelaar aanduidt, in een moderne versie nagevolgd.

De naam Koningskerk

Op nog twee plaatsen wordt de naam van de kerk nader onder de aandacht gebracht.

1. Doopvont

Het doopvont bestaat uit 3-betonnen ringen, die een geheel vormen, hetgeen weer duidt op de drie-eenheid Gods. Op de rand van het doopvont is in beton het woord Koningskinderen aangebracht.

2. Buitenzijde

Aan de buitenzijde van de kerk is de gesloten (doopvont) gevel aan de Glauberweg verlevendigd met de symbolische aanduiding van Christus, koningsschap over alles en allen; de koning der dieren, de leeuw, en de koning der vogels, de adelaar, zijn samengevoegd tot een griffioen, vervaardigd van gewapend beton. Aan deze zijde, waar indertijd ook de eerste steen is gelegd en een oorkonde ingemetseld werd, is ook de naam van de kerk en het jaartal (gevelsteen) van de bouw aangebracht, waarmee aan een ieder gezegd wordt, dat wij deze kerk bouwden "ad glorian Regis" = tot roem van onze Koning.

Bedrijfshulpverlening (BHV)

De bedrijfshulpverleningsorganisatie (BHV) is in 2009 opgezet ter bescherming van de kerkzalen en de daar op dat moment aanwezige personen. De BHV-ers geven eerste hulp (EHBO) als dat nodig mocht zijn, bestrijdt kleine branden, alarmeert en evacueert personen. Als er een calamiteit zich voordoet komen zij meteen in actie en nemen de nodige maatregelen in afwachting van professionele hulp. Een ieder is verplicht de aanwijzingen van deze personen op te volgen. De BHV-ers zijn herkenbaar aan hun groene jasje met als opschrift op de achterzijde "BHV". Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de contactpersonen in de Oudstenraad, de heer Stanley Eind en mevrouw Wilma Wielkens.

Kerstbode
Nr.4, dec. 2023 - mrt. 2024

kerstbode2023

collecte knop
kerkelijkebijdrage
giftenergierekening

Herfstbode
Nr.3, sept. - nov. 2023

Herfstbode2023

Zomerbode
Nr.2, juni - augustus 2023

zomerbode2023

bezoek ons ook op facebook

Archief Kerkbode

Kerstbode
Nr.4, dec. 2022 - mrt. 2023

kerstbode2022


Herfstbode
Nr.3, sept. - nov. 2022

herfstbode2022


Zomerbode
Nr.2, mei - september 2022

zomerbode2022