De broedergroep AMOS heeft op 19 april j.l. in de Tuinzaal van ons kerkcentrum onder goede belangstelling, de Lezing over de geschiedenis van de EBG kort na de 2e wereldoorlog gehouden. Deze lezing werd verzorgd door Professor H. Lamur, Emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
De aanwezigen hebben kunnen genieten van de wijze waarop hij de geschiedenis van de EBG in Suriname na de 2e wereldoorlog, de revue liet passeren.
{gallery}album/lezing{/gallery}
De uitzetting van de Duitse zendelingen uit Suriname in 1947
Op 19 februari 1947, bijna twee jaar na beëindiging van de tweede wereldoorlog, verlieten de meeste Duitse zendelingen Suriname, met het schip ‘Bloemfontein’. De dramatische ervaringen van de zendelingen tijdens hun verblijf in het interneringskamp te Copieweg hadden hen sterk aangegrepen. Ze voelden zich door de Nederlandse broeders in Zeist en in Suriname in de steek gelaten en ervoeren hun gedwongen vertrek uit Suriname als zeer pijnlijk. De ontwikkelingen die tot hun gedwongen vertrek uit Suriname hebben geleid, zijn in de literatuur nauwelijks besproken, waardoor bepaalde vragen onbeantwoord zijn gebleven.
Boek
Uit de reactie van de aanwezigen bleek, dat veel hen niet bekend was. Professor Lamur heeft dit alles vastgelegd in een boek, getiteld Duitse zendelingen in interneringskamp Copieweg, Suriname, 1940 – 1947: vrijlating en uitwijzing.
Dit boek kost 15 Euro en kan worden besteld via Broedergroep AMOS.