ster

Alles wat u doet, moet u met liefde doen.

1 Kor. 16:14

lijn4kerstwenslijn4

kerststal1

De kerkzaal met zittende mensen kerkgebouw in amsterdam een jongen en een meisje De witte kerkzaal

lijn4

(aangenomen door de Synode 2012)

De Evangelische Broedergemeente is een protestantse kerk. Zij is een Europese tak van de internationale Broeder-Uniteit. Haar wortels liggen in de Tsjechische voorreformatie en in de Hernhutter beweging rond graaf Von Zinzendorf. Zij gelooft met de gehele christenheid in de drie-enige God zoals Hij zich in de bijbel openbaart.

Jezus Christus staat voor ons centraal. Met zijn leven heeft Hij ons laten zien hoe God is. Hij heeft ons liefde, vergeving en gemeenschap geleerd en ging hiermee tot het uiterste, tot de dood aan het kruis. Christus is opgestaan. Wij hebben vertrouwen in Hem, ook als wij falen of schuldig zijn. Hij komt ons als broeder tegemoet die ons bevrijdt. Hij geeft ons de opdracht om zijn liefde door te geven en stelt ons hiertoe instaat.
Zo willen wij graag:

Leven in veelkleurigheid. Grenzen overwinnen

In onze kerk vinden verscheidene culturen, talen en tradities hun thuis. Deze veelkleurigheid vormt ons kerkelijk leven, verrijkt ons en daagt ons uit. Wij stellen ons open voor de ontmoeting met mensen die anders leven en geloven dan wijzelf. Omdat migratie een grote invloed uitoefent op onze kerk, vormen grenzen voor ons geen belemmering. Wij geven vorm aan eenheid in verscheidenheid.

Leven in gemeenschap. De enkeling waarderen

Door Jezus zijn wij zusters en broeders. Zoals Hij willen wij aandacht geven aan minder bedeelden en elkaar respecteren, ook in conflicten. Wij waarderen elkaar als mensen met verschillende overtuigingen, talenten en verhalen en brengen deze in onze geloofs-gemeenschap in. Wij kennen geen rangen of standen.

Het geloof leven. Hoop uitstralen

Ons geloof krijgt vorm in ons dagelijks leven, in zingen, bidden en werken. De dagteksten helpen ons om het woord van God op ons leven toe te passen. Ze verbinden ons met elkaar en met christenen uit andere kerken. Onze diaconale instellingen, scholen en zendingsorganisaties zetten zich in voor anderen. Wij gaan voor gerechtigheid, vrede en het behoud van de heelheid van de schepping. Wij leggen met woord en daad getuigenis af van onze hoop en nodigen uit tot het geloof.

Uit de erfenis putten. Vorm geven aan de toekomst

Talrijke geloofservaringen, kerkelijke vormen en taken zijn ons als erfenis toevertrouwd. Steeds zijn wij op zoek naar wat voor mensen van onze tijd tot zegen kan zijn. In het vertrouwen in de levende Geest van God scheppen wij nieuwe dingen. Wij bouwen niet op onszelf, maar op de beloftes van God.

Download

U kunt de visiedocument Evangelische Broedergemeente ook als een pdf downloaden.

Het in de Broeder-Uniteit ingestelde geestelijke ambt bestaat uit de drie graden van diaconus, presbyter en bisschop. Wie geordend is heeft in de Broeder-Uniteit de bevoegdheid om de sacramenten te bedienen. De ordeningen zijn meer een uitdrukking van het dienen dan van een rang. Alleen Jezus Christus die ook diende, wordt erkend als degene, die van zich uit gezag heeft. Personen die zich geroepen voelen tot de geordende dienst in de Broeder-Uniteit moeten, ongeacht of zij man of vrouw zijn, gelijk behandeld worden.

Diaconus

Een beginnende predikant wordt tot diaconus geordend. Daarmee ontvangt hij/ zij alle rechten en plichten voor de verkondiging van het woord en het bedienen van de sacramenten.

Presbyter

De broeder of zuster die de leiding van een gemeente of ander kerkelijk heeft kan na een aantal jaren tot presbyter ingezegend worden. Deze inzegening is een bemoediging en bevestiging in de dienst binnen de kerk. Dit gebeurt door een bisschop na het zingen van lied 343. Degene die ordent en die geordend wordt, dragen de witte toga.

Inzegening Presbyter zr. Rhoinde Mijnals-Doth  11-11-2012
De inzegening van Ds. Rhoinde Mijnals-Doth tot presbyter op 11 november 2012 in de Koningskerk

De persoon die geordend wordt knielt neer, er volgt een gebed en de bisschop geeft de Oude Testament zegen. Dan knielen bisschop en gemeente ook, terwijl het koor een doxologie zingt. Tenslotte geeft de bisschop aan de diakonus of presbyter de broederkus.

Bisschop

Uit de kring van de presbyters wordt ook een bisschop gekozen. Voor de wijding van een nieuwe bisschop zijn zo mogelijk drie bisschoppen nodig. Dit is de derde trap in het ambt van de Broeder-Uniteit.

Inzegening Bisschop Rhoinde Mijnals-Doth

Op 22 oktober 2023 is zr. Rhoïnde Mijnals-Doth in de kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente Zeist door br. Theodor Clemens onder assistentie van zr. Sarah Groves en de broeders Humbert Hessen, Renold Pansa en Volker Schulz tot bisschop van de Broeder-Uniteit ingezegend. Zij is daarmee de eerste vrouwelijke bisschop in onze kerkprovincie zijn.

Deze handeling vindt gewoonlijk in een zangdienst plaats. Vroeger gebeurde dit bij voorkeur aan de vooravond van de herdenking van 13e Augustus of de 13e November of wel op 1 Maart, allemaal historische data.

handdruk

Na de toespraak tot de nieuwe leden zingt eerst het koor en dan de gemeente( zie blz.953 in onze gezangboek), waarbij de voorganger de nieuwe leden een hand geeft.

Wij reiken U daartoe de hand,
de Heiland geve dat die band
daar Hij uw harte(n) kent en ziet,
u zaligheid, Hem vreugde biedt.

Dit lied is van H. von Bruiningk, 1770, destijds predikant in Zeist. Een dubbel lidmaatschap is mogelijk en voor diaspora-leden zelfs belangrijk

Archief Kerkbode

Herfstbode
Nr.3, sept. - nov. 2023

Herfstbode2023


Zomerbode
Nr.2, juni - augustus 2023

zomerbode2023


Kerstbode
Nr.4, dec. 2022 - mrt. 2023

kerstbode2022