EssaywedstrijdwebRascisme kent vele gezichten. In de verhouding van "wit" en "zwart" speelt daarbij de historische en sociale realiteit van slavernij een rol. In de afgelopen drie jaar is er vanuit de Lutherse gemeenschap in samenwerking met de Evangelische Broedergemeente en het NiNSee (Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis) een proces op gang gebracht van bewuste waarneming en verwerking van de eigen betrokkenheid bij de Transatlantische slavernij in het verleden, en de weinig bewuste "erfenis" en doorwerking daarvan in de huidige structuren van de maatschappij.

De recent verschenen publicatie "HEILZAME VERWERKING van het slavernijverleden voor "wit en zwart" vat overwegingen samen, die afgelopen jaren op symposia in de Oude Lutherse Kerk naar voren zijn gekomen. Het boek is te bestellen via en kost € 18.50. Daarbij zijn de verzendkosten in Nederland inbegrepen.

Als vervolg op dit boek wordt er van 1 tot 25 November 2020 een tentoonstelling over het slavernijverleden georganiseerd in het Luther Museum (www.luthermuseum.nl) aan de  Nieuwe Keizersgracht 570, Amsterdam). Daarbij zal zichtbaar worden hoe de dubbele moraal van de slavernij zowel de zwarte als ook de witte gemeenschap beïnvloedt, en hoe dat terugkomt in de verhouding tussen ‘wit’ en ‘zwart’ en misschien ook wel tussen ‘zwart’ en ‘zwart’. In een randprogramma worden muziek en gespreksavonden rondom dit thema georganiseerd. Het hoogtepunt van de tentoonstelling wordt de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname op 25 November.

Contactgegevens:
Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam
Bianca Gallant, voorzitter Evangelisch-Lutherse Diaconie Amsterdam ()
endr Andreas Wöhle, predikant Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam ()